Volhouden, hoe doe je dat?

(oorspronkelijk geplaatst op 2 mei 2020)

Volhouden, hoe doe je dat?

We hebben er alweer een aantal weken social-distancing, thuiswerken en afstandsonderwijs op zitten. Zoals het er nu naar uitziet, is het coronavirus nog wel even onder ons. Des te belangrijker om ook eens naar je leefstijl te kijken. Wat kun je zelf nog meer doen om je leven en werk gezond en in balans te houden en veerkrachtig te blijven? Gelukkig zijn er veel dingen die leuk, lekker en fijn kunnen zijn.

Gezond eten en drinken
We kennen allemaal soorten voedsel dat je lichaam en geest op de lange duur niet ten goede komt: fastfood, slechte vetten, suiker en alcohol zijn wat voorbeelden. Je lichaam en geest veerkrachtig en gezond houden, lukt het beste met gezonde en gevarieerde voeding die ook je immuunsysteem versterkt. Zelf bereid eten heeft sterk de voorkeur boven voorbereid voedsel. Kies voor veel groenten en fruit, volkoren varianten, noten, bonen, gezonde vetten, meer vette vis en wat minder rood vlees en 1,5 tot 2 liter water/vocht per dag.
In Mijn Eetmeter van het Voedingscentrum krijg je de mogelijkheid om een analyse te maken van je eetpatroon. Dit laat zien je of je voldoende voedingsstoffen, vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

Bewegen
Wat je stemming en immuunsysteem heel snel ten goede komt is een half uurtje wandelen in een groene omgeving. Hardlopen mag, maar flink doorwandelen is al prima. Gelukkig heb je hier (nog) geen hond nodig om naar buiten te mogen. Let er wel op dat je de richtlijnen van het RIVM blijft volgen, en tijden en plaatsen met drukte echt vermijdt. Daarnaast kun je thuis, in de tuin of op het balkon ook wat andere oefeningen doen zoals yoga-oefeningen, krachttraining of evenwichtsoefeningen.

Slapen
Goede nachtrust is zeker nu onontbeerlijk. Je hebt goede nachtrust nodig om niet alleen fysiek te herstellen maar ook om alle indrukken van de dag te kunnen verwerken. Neem je eigen slaaphygiëne eens onder de loep. Wat bevordert een goede slaap:

 • Houd regelmaat in de tijden van naar bed gaan en opstaan. Probeer aan 7-8 uur slaap te komen.
 • Beoefen geen intensieve sport vlak voor het slapen gaan.
 • Vermijd koffie, alcohol en zware maaltijden 4 à 6 uur voor het slapen gaan.
 • Bouw de dag voor het slapen gaan rustig af.
 • Leg beeldschermen 1 à 2 uur voor het slapen gaan opzij. Hiermee neem je ook tijdig afstand van de social media.
 • Gebruik een slaapritueel zoals het lezen van een boekje.

Ontstressen
Niets is menselijker dan piekeren en je alvast voorbereiden op allerlei angstige scenario’s. Wat doet het virus met mezelf, mijn naasten, wat gebeurt er met mijn werk, hoe krijg ik alles voor elkaar, hoe kan ik mijn uren maken voor mijn werk terwijl ik ook voor mijn kinderen moet zorgen, hoe kom ik die winkel door zonder besmet te raken, is dit kuchje nu normaal of heb ik corona……. Het zijn herkenbare en logische gedachten. Op zichzelf is het ook gezond om over dit soort vragen na te denken. Anders wordt het, wanneer je de gedachten niet meer onder controle hebt en ze met jou aan de haal gaan. Als je van ‘s morgens vroeg tot ’s avonds laat met dit soort piekergedachten bezig bent, raakt de balans helemaal zoek. Je systeem blijft in de vecht- of vlucht modus staan om met het virus en de veranderde situatie te dealen.

Wat helpt wel?

 • Doe eenvoudige ademhalingsoefeningen. Vijf seconden heel rustig in, en vijf seconden weer uit. Een minuutje kan al helpen. Of neem er wat meer tijd voor: ga tien minuten zitten met alle aandacht voor die rustige ademhaling zoals je die in je hartstreek op kunt merken.
 • Koester gevoelens van waardering en dankbaarheid en besteed daar ook tijd aan. Het zijn emoties die sterk helend werken. Je kunt deze ook oproepen tijdens de
 • Zing! In de badkamer, samen met je huisgenoten, online of op straat.
 • Mindful omgaan met de situatie en met de gevoelens die dit oproept. Dit betekent met aandacht en zonder oordeel aandacht geven aan je ervaringen zoals ze zijn. Ook gevoelens als onrust of angst accepteer je zoals ze verschijnen en je geeft er open aandacht aan.
 • Probeer eens te mediteren. Het helpt je om je gedachtestroom onder controle te krijgen en met acceptatie meer in het hier en nu te leven. Zou je dit ook willen leren? Neem dan contact op voor de individuele online variant van de training Mindfulness die ik momenteel aanbiedt.
 • Maak een wandeling in de natuur.
 • Zorg voor me-time. We zitten nu zo vaak dicht op elkaar dat het extra belangrijk is om regelmatig tijd en plaats te maken voor jezelf. Doe dan iets waar je zelf blij van wordt (en wat de anderen niet tot last is natuurlijk).
 • Heb wat compassie en mededogen met jezelf en de mensen om je heen. Ben wat vriendelijker voor jezelf en de ander. Accepteer dat verandering zich in de tijd voltrekt. Heb geduld, moed en vertrouwen dat jij en de ander steeds beter worden in het omgaan met deze steeds nieuwe situatie.
 • Zorg voor sociaal contact, blijf verbonden met familie, vrienden en collega’s. Een online week- of dagstart met je team kan het gevoel van verbondenheid vergroten en geeft ook de mogelijkheid om je zorgen en moeilijkheden die je tegen komt met elkaar te delen.

Nieuwe routines
Niets is hetzelfde. Thuis wordt werk. Lunchen doe je opeens alleen, met partner of met kinderen. Het contact met collega’s of klanten verloopt nu via een beeldscherm, soms zelfs alleen met initialen om naar te kijken.
Het vinden van een nieuw ritme met nieuwe routines heeft even tijd nodig. Het is wel goed om hier aandacht aan te besteden. Routines helpen je om houvast te hebben en kan voor meer rust en ruimte zorgen. Samen met het team afspreken wat momenten zijn om elkaar toch te ontmoeten. Met het thuisfront afspreken wie wanneer de aandacht voor werk of juist de kinderen heeft, wie wanneer even tijd voor zichzelf heeft en ga zo maar door. Het is meestal niet nodig om strakke schema’s te maken. Een overzicht hebben van elkaars wensen en behoeften is wel prettig.

Zingeving en nieuwe kansen
Hoe vreemd deze situatie ook is, het brengt ook veel nieuwe kansen! We zien dat op veel vlakken van het maatschappelijk en economisch leven. Creativiteit, inventiviteit, sociale en maatschappelijk betrokkenheid vieren hoogtij.  
Behalve malen en piekeren zit dit gelukkig ook in onze natuur.

Deze periode brengt ons ook de mogelijkheid en misschien zelfs noodzaak tot bezinning: wat vind ik waardevol? Waar sta ik voor? Waar wil ik mijn tijd en energie aan besteden? Wat geeft mij nu echt energie, waar word ik warm van? Ik hoop van harte dat je deze periode ook gebruikt om hier meer voeling mee te krijgen.

Blijf gezond en houd vol!

Mirjam van Vooren